tirsdag den 16. marts 2010

Tang gør dig rask

SUPERMAD: Den grønne havspise hjælper dig med at undgå sygdomme
Den brun-grønne slibrige masse har det med at klistre sig til benene, når solen er fremme, og man kaster sig ud i de danske bølger. Men tang er andet end et irritationsmoment for strandgæsterne. Det kan faktisk sikre din sundhed

Tang har en masse vitaminer og mineraler, og så er det rigt på omega-3 fedtsyrer, som er rigtig vigtigt, især hvis man ikke spiser særlig meget fisk, siger tangekspert og professor Ole G. Moritsen fra Syddansk Universitet.
Depression, kræft og diabetes er blot nogle af de sygdomme, der kan forbygges ved at få rigeligt af de sunde fedtstoffer og vitaminer.

Kalorieindholdet er lavt. Desuden indeholder tang en række bioaktive stoffer, som sandsynligvis har et sundhedspotentiale i relation til hjerte-kar-sygdomme samt en vis anti-viral og anti-cancer effekt, siger ernæringsekspert Christian Bitz.

Rå, kogt, bagt eller stegt

Man behøver hverken være sushi-entusiast eller sundhedsfanatiker for at spise den virkningsfulde alge: »Tang har en bred anvendelse i køkkenet og kan spises rå, kogt, bagt, ristet, pureret, tørret, granuleret eller friturestegt. Der er bare ingen, der gør det. Den kan spises for sig selv, eller den kan indgå i utallige kombinationer med andre kolde eller varme ingredienser,« siger Christian Bitz.
Selv om du tror, at du indtil nu har holdt dig langt væk fra tang i maden, tager du måske fejl.

E-numre af tang

- De fleste mennesker spiser allerede tang uden at vide det. Alt hvad der hedder E-stoffer mellem 400 og 406 er nemlig lavet af tang. Det er et simpelt ekstrakt, der kan hjælpe med at gøre tynde flydende ting tykkere i konsistensen som f.eks. yoghurt eller som stivning i budding, siger Ole G. Moritsen.
Tang er nemlig meget andet end en slibrig masse. Køber du den i supermarkedet vil det ofte være tørret, og det kan bruges til alt fra salterstatning til salater og brød.
- Hvis man aldrig har smagt tang før, kan det være en god idé at bruge det som supplement til det, man er vant til at spise. Man kan f.eks. bage det ind i brød eller bruge det i salaten, siger Ole G. Moritsen.

 

Tang er en alge

Tang er en gammel nordisk betegnelse for planter, der vokser i havet. Tang er en alge, og altså ikke en planteart. Der findes cirka 10.000 forskellige typer. De mest gængse er:

Nori:
Den bruges til bl.a. sushi og findes i de fleste større supermarkeder.
Søl: Kan bruges i de fleste retter friturestegt, knust eller bagt.
Kombu: Er også meget udbredt, bruges ofte i bl.a. misosupper.
Wakame: Bliver solgt i de fleste fiskebutikker som salat, hvor det er marineret i f.eks. sesamolie med chili. Er man ikke vant til at spise tang, er det en god måde at begynde på.
Kelp: Findes i bl.a. kelpsalt, der sælges i helsekostbutikker. Salten er en erstatning for almindelig salt og er god mod kolsterol, blodtrykket og for diabetikere, da den ikke indeholder natrium.

Sådan bruger du tang

Sushi: Den mest udbredte brug af tang er i sushi, hvor det bruges til at pakke risene ind i (foto).
Salat: Flere typer tang kan bruges i forskellige former for salat.
Salt: Tørret tang kan knuses og drysse på maden som salt.
Smoothies: Ved at blende tang i smoothies eller juice, får du vigtige vitaminer og mineraler.
Suppe: Flere japanske supper er ideelle til tang, men man kan også bruge det i nordiske supper som f.eks. ærtesuppe og jordskoksuppe.
Te: Ved at hælde kogende vand over tangblade får man en blid tesmag uden koffein.
Desserter: Tangen kan bruges som stivelse i bl.a. yoghurt, budding og gelé. Man kan også bruge det i f.eks. citronkage.
Brød: Brug det i brøddejen til f.eks. boller eller tærtedej. Tangen kan også bruges ovenpå brødet eller pizza.
Omelet: Brug tang i stedet for grøntsager i omeletten. Her kan man blande flere slags tang.
Frugt: Tørret knust tang kan bruges som drys over udskåret frugt, hvor det giver en smule bitterhed og aroma.
 TANG JUICE
Du kan også gøre det noget nemmere, ved at drikke en velsmagende juice der består bl.a. af tang men også af grøn te. Læs mere på dette link...  TANG JUICE - LIMU PLUS

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.