Sunde olier (raps, oliven, hørfrø, avocado)
Alfa-linolensyre (ALA) er planteverdenens svar på fiskeolie. Den findes især i rapsolie og hørfrøolie, hvorfra en del i vores krop omdannes til egentlige fiskeolier. Det giver dig et pænt tilskud af antiinflammatoriske omega-3 fedtsyrer. Olivenolie er især nyttig for kolesterolbalancen, fordi den sænker total-kolesterol og øger det gode HDL-kolesterol.Disse planteolier kan du med fordel bruge i madlavningen. Men husk, at de indeholder mange kalorier, så du skal bruge dem i stedet for andre fedtstoffer. De umættede fedtstoffer i planteolier kan forharske, så de skal beskyttes mod direkte sollys og varme. Til stegning er olivenolie den bedste af dem, fordi rapsolie og især hørfrøolie er mere skrøbelige overfor varme. Køb olier i små mængder ad gangen, så flasken ikke står åben for længe. Brug under alle omstændigheder fedtstofferne sparsomt ved stegning. Opvarm aldrig planteolie så meget, at den ryge, og genbrug den ikke.
Også avocado indeholder planternes fiskeolie. Avocado indeholder en del fedtkalorier, men det er altså værd at huske på, at fedtstofferne er ”fede på den fede måde”.

Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.