18. jul. 2010 08.00 Sundhed DR
Strandmælden er mest kendt som ukrudt, og de færreste ved, at det faktisk er en ret lækker spiseplante. Ifølge Søren Espersen, DR Sundheds urteekspert, kunne den godt gå hen og blive et kæmpe hit.
Strandmælden vokser, som navnet antyder, på strandene, og kan findes på stort set alle strandbrede. De vokser i store mængder, og ifølge urteekspert Søren Espersen, kan man særligt i juli finde tusindvis af kilo.
Et kæmpe hit
Kaster man sig ud i at bruge strandmælden som ingrediens i køkkenet, får man udover en frisk smag, der minder lidt om spinat, også en masse sunde vitaminer og mineraler, og tilmed indeholder Strandmælden jern, fortæller Søren Espersen.
- Den bliver et hit!, udbryder Søren Espersen, der opfordrer alle til at bruge strandmælden i køkkenet.
Hvad skal man bruge den til?
- Tidligere har man brugt den på samme måde, som man bruger spinat, og sådan er den stadig meget anvendelig, fortæller Søren Espersen, og den er faktisk meget bedre end spinat, mener han.
Strandmælden kan bruges i tærter, i salater, i lasagne og man kan lave stuvet Strandmælde, ligesom man kender det fra stuvet spinat. Så mulighederne med denne urt er uendelige.
Stænglerne er også særdeles velsmagende, og man kan for eksempel dampe dem, ligesom man damper asparges, fortæller Søren Espersen.
- Når man skal have fat i stænglerne, skal man knække dem af der hvor de knækker nemt, ligesom man kender det fra asparges. Så får man de sprødeste og bedste stængler, forklarer Søren Espersen.
Nem at arbejde med
Strandmælden vokser vildt i store mængder, og kommunerne bruger derfor mange timer på at prøve at fjerne den, forklarer Søren Espersen.
Men samtidig er strandmælden en meget nem plante at så og dyrke.
- Jeg er i gang med et projekt, hvor jeg selv sår strandmælden, fortæller Søren Espersen, der synes, at strandmælden er en lille lækkerbisken.

Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.