tirsdag den 1. november 2011

De fem sundeste råvarer


Sund mad er for mange mennesker lig med kompliceret mad, der tager lang tid at lave.


Men sådan behøves det ikke at være. Du kan sagtens skyde genvej med nogle enkle tips og tricks og på den måde booste din og familiens sundhed.



1. Sild og andre fede fisk er gode for hjerte-kar-systemet og er rige på solskinsvitaminet D-vitamin. Faktisk indeholder sild 8 µg D-vitamin pr. 100 g (hvilket dækker dit dagsbehov). D-vitaminet er nødvendigt for kalkreguleringen i knoglerne og derfor vigtigt især for unge i vækst og ældre kvinder.
Sild er desuden en god kilde til jod, der har betydning for skjoldbruskkirtlens regulering af fordøjelsen. Fiskeolie (omega-3) er dog sildens vigtigste fortrin. Den danner nemlig stoffer, de såkaldte prostaglandiner, der modvirker dannelsen af blodpropper. Hvis du ikke er så vild med de hvide, marinerede sild, kan du vælge de karrymarinerede i stedet.

2. Grønkål Kålens konge! Med masser af mættende kostfibre og særdeles rig på næringsstoffer - indeholder B-, C- og K-vitamin, folat, kalcium, jern, zink og jod. 
Men grønkål er også en sej og bitter sag - ikke just det nemmeste at lokke i ungerne. Prøv den råmarineret i citronsaft og honning, der giver perfekt modspil.

3. Rug Fuldkornsrug er bare sundere end andre kornsorter. Fuldkornsrug indeholder substanser, som beskytter mod kræft. I det yderste lag af kornet finder man såkaldte lignaner. Det er stoffer, som i menneskets tarmkanal udvikles til fytoøstrogener, der synes at have en kræfthæmmende effekt. Og Ifølge forskningsresultater fra Sverige skulle brød bagt af rugkornkerner blandt andet sikre en langt bedre insulin- og blodsukkerbalance (vi ved ikke helt hvorfor).
Prøv at kog en grød på rugflager (i stedet for havregryn) - og kog den så med en god solbærsaft (i stedet for mælk og/eller vand)

4. BønnerAlle bønner og linser er propfyldte med proteiner, der gør kød næsten overflødigt. Samtidig er de rige på kostfibre, der mætter godt og holder blodsukkeret stabilt. Desuden er de rige på alle afskygninger af fytokemikaler, der beskytter kroppen mod skadelige stoffer.
En stor videnskabelig undersøgelse med mere end 10.000 mennesker har vist, at dem der spiste bønner fire gange eller mere om ugen, havde 20% lavere risiko for at dø af hjerte-kar sygdomme, end dem der ikke spiste bønner. En af forklaringerne er, at bønner sænker kolesteroltallet.
En af udfordringer ved bønner er, at de skal udblødes natten over og efterfølgende koges. Og så er de sunde ambitioner måske forduftet. Derfor er en let genvej edamame-bønner, der bare lige skal have en gang kogende vand. Her finder du flere kostfibre end i rugbrød og samme proteinmængde som i kalkun!

5. Chia-frøDe små frø, der minder om hørfrø - bare endnu sundere! Fulde af omega-3 fedtsyrer, proteiner, calcium og man kan blive ved. Tætpakket sundhed. PT kun godkendt til brød, hvor de med forel kan bruges til at gøre brød sundt og saftigt (frøene holder nemlig også på væden).


Kilde: Ernæringsekspert Christian Bitz, fra GO morgen danmark

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.