Vinteren begynder snart for alvor at melde sin ankomst, og med sig bringer den snue, influenza og vintertræthed. Kok og ernæringskonsulent Søren Lange besøgte i dag Frihuset, hvor han lavede mad og drikke med chiafrøet - et lille vidunderspir, sprængfyldt med omega 3, protein og antioxidanter, som skulle styrke immunforsvaret. Se hans opskrifter nedenfor.
Svampepate’ med Chiafrø
50 g renset porre
2 fed hvidløg
1 spsk. olivenolie
200 g champignon (eller andre svampe)
2 spsk. citronsaft
2 kogte kartofler (ca. 150 g)
1 tomat
25 gram rød peberfrugt
2 tsk. tørret basilikum
2 spsk. Chiafrø
1-2 spsk. tamari eller Soya sauce
75 gram revet ost eller tynde skiver mozzarella ost
2 fed hvidløg
1 spsk. olivenolie
200 g champignon (eller andre svampe)
2 spsk. citronsaft
2 kogte kartofler (ca. 150 g)
1 tomat
25 gram rød peberfrugt
2 tsk. tørret basilikum
2 spsk. Chiafrø
1-2 spsk. tamari eller Soya sauce
75 gram revet ost eller tynde skiver mozzarella ost
Snit porren og hvidløgene og svits dem i olien et par minutter.
Hak svampene fint og tilsæt dem sammen med citronsaften. Steg dem ved god varme, til de er bløde.
Riv kartoflerne og rør dem i svampene sammen med basilikum, Chiafrø, hakket tomat og finthakket rød peber. Bland massen godt. Smag til med peber og tamari eller soya sauce og pres den forsigtigt ned i et smurt fad, dæk med ost og bag pate’en ved 200 grader i 25-30 min.
Hak svampene fint og tilsæt dem sammen med citronsaften. Steg dem ved god varme, til de er bløde.
Riv kartoflerne og rør dem i svampene sammen med basilikum, Chiafrø, hakket tomat og finthakket rød peber. Bland massen godt. Smag til med peber og tamari eller soya sauce og pres den forsigtigt ned i et smurt fad, dæk med ost og bag pate’en ved 200 grader i 25-30 min.
Rodfrugt postej med Chia
1 rødbede
1 pastinak
1 persillerod
1 gulerod
1 løg
1 æble
1 fed hvidløg
1-2 spsk. olivenolie
1 spsk. karry
1 spsk. tørret basilikum
2 tsk. Dijon sennep
3 spsk. Chiafrø
Salt og peber
1 pastinak
1 persillerod
1 gulerod
1 løg
1 æble
1 fed hvidløg
1-2 spsk. olivenolie
1 spsk. karry
1 spsk. tørret basilikum
2 tsk. Dijon sennep
3 spsk. Chiafrø
Salt og peber
Rødbede pastinak, persillerod, gulerod, løg og æble rives groft, steg rodfrugterne let i olivenolie og karry til de er faldet lidt sammen. Tilsæt hvidløg, basilikum, Dijonsennep og Chiafrø. Smag til med salt og peber og rør det hele godt sammen.
Massen kommes i et smurt fad og bages 30-40 min ved 175 grader.
Massen kommes i et smurt fad og bages 30-40 min ved 175 grader.
Chia-mysli
5 spsk. havregryn
1 spsk. hakkede mandler
1 spsk. finthakket æble
1 spsk. Chiafrø
1 spsk. citronsaft
1-2 spsk. honning
1 spsk. hakkede mandler
1 spsk. finthakket æble
1 spsk. Chiafrø
1 spsk. citronsaft
1-2 spsk. honning
Chiafrø og citronsaft blandes og trækker 10 minutter. Herefter iblandes de øvrige ingredienser. Sørg for at det hele er grundigt blandet.
Massen fordeles i et tyndt lag på et stykke bagepapir og bages ved 150 grader i 20-25 min eller til massen er tør og let gylden.
Massen fordeles i et tyndt lag på et stykke bagepapir og bages ved 150 grader i 20-25 min eller til massen er tør og let gylden.
Tip: Honningen kan erstattes af flydende Stevia. Tilsæt 10 dråber flydende Stevia til citronsaften og bland med Chiafrøene.
Chia fresca
1 glas vand
1 spsk. chiafrø
1 spsk. citron eller lime – gerne mere
evt. 1 spsk. ahornsirup
1 spsk. chiafrø
1 spsk. citron eller lime – gerne mere
evt. 1 spsk. ahornsirup
Blend alle ingredienser. Lad drikken stå i 10-15 minutter. Rør i drikken indimellem.
Kilde: TV2 Fri

Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.