tirsdag den 7. januar 2014

Boost immunforsvaret

Chiafrø er en alletiders kilde til omega 3, protein og antioxidanter, og kan bl.a. bruges til en hurtigt tilberedt energidrik.

Vinteren begynder snart for alvor at melde sin ankomst, og med sig bringer den snue, influenza og vintertræthed. Kok og ernæringskonsulent Søren Lange besøgte i dag Frihuset, hvor han lavede mad og drikke med chiafrøet - et lille vidunderspir, sprængfyldt med omega 3, protein og antioxidanter, som skulle styrke immunforsvaret. Se hans opskrifter nedenfor.



Svampepate’ med Chiafrø
50 g renset porre
2 fed hvidløg
1 spsk. olivenolie
200 g champignon (eller andre svampe)
2 spsk. citronsaft
2 kogte kartofler (ca. 150 g)
1 tomat
25 gram rød peberfrugt
2 tsk. tørret basilikum
2 spsk. Chiafrø
1-2 spsk. tamari eller Soya sauce
75 gram revet ost eller tynde skiver mozzarella ost
Snit porren og hvidløgene og svits dem i olien et par minutter.
Hak svampene fint og tilsæt dem sammen med citronsaften. Steg dem ved god varme, til de er bløde.
Riv kartoflerne og rør dem i svampene sammen med basilikum, Chiafrø, hakket tomat og finthakket rød peber. Bland massen godt. Smag til med peber og tamari eller soya sauce og pres den forsigtigt ned i et smurt fad, dæk med ost og bag pate’en ved 200 grader i 25-30 min.
Rodfrugt postej med Chia
1 rødbede
1 pastinak
1 persillerod
1 gulerod
1 løg
1 æble
1 fed hvidløg
1-2 spsk. olivenolie
1 spsk. karry
1 spsk. tørret basilikum
2 tsk. Dijon sennep
3 spsk. Chiafrø
Salt og peber
Rødbede pastinak, persillerod, gulerod, løg og æble rives groft, steg rodfrugterne let i olivenolie og karry til de er faldet lidt sammen. Tilsæt hvidløg, basilikum, Dijonsennep og Chiafrø. Smag til med salt og peber og rør det hele godt sammen.
Massen kommes i et smurt fad og bages 30-40 min ved 175 grader.
Chia-mysli
5 spsk. havregryn
1 spsk. hakkede mandler
1 spsk. finthakket æble
1 spsk. Chiafrø
1 spsk. citronsaft
1-2 spsk. honning
Chiafrø og citronsaft blandes og trækker 10 minutter. Herefter iblandes de øvrige ingredienser. Sørg for at det hele er grundigt blandet.
Massen fordeles i et tyndt lag på et stykke bagepapir og bages ved 150 grader i 20-25 min eller til massen er tør og let gylden.
Tip: Honningen kan erstattes af flydende Stevia. Tilsæt 10 dråber flydende Stevia til citronsaften og bland med Chiafrøene.
Chia fresca
1 glas vand
1 spsk. chiafrø
1 spsk. citron eller lime – gerne mere
evt. 1 spsk. ahornsirup
Blend alle ingredienser. Lad drikken stå i 10-15 minutter. Rør i drikken indimellem.

Kilde: TV2 Fri

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.