Kender du det: Du har spist dig gennem kød, kartofler, sovs og grønt, og nu er du så mæt, at bare tanken om at skulle klemme en eneste ekstra bid ned giver dig åndenød og kvalme.
Så kommer desserten på bordet, og pludselig er åndenøden og kvalmen væk, og det føles som om, der er blevet liiiiige lidt ekstra plads i din mave.
Hvis du kan nikke genkendende til ovenstående, er du langt fra alene. Det skriver Videnskab.dk. Og du kan trøste dig med, at der faktisk findes en ganske videnskabelig forklaring på fænomenet:
"Sukkeret i de søde sager stimulerer en refleks, som udvider mavesækken, og man narrer den normale mæthedsfornemmelse, hvis man spiser dessert efter, at man egentlig føler sig mæt" skriver seniorforsker Arnold Berstad og læge Jørgen Valeur fra Lovisenberg Diakonale Sykehus i seneste udgave af tidsskriftet for den norske lægeforening.
Løsningen er mådeholdDu narrer altså din mavesæk til at tro, at den kan rumme mere, end den egentlig kan. Og det giver dig forklaringen på, hvorfor du føler dig bristefærdig, når du har proppet dig med dessert efter en stor hovedret.
Der findes kun én løsning: Hold igen! Hvis du formår at begrænse indtaget af dessert til en lille smagsprøve af noget sødt, vil du udover at undgå overspisning også kunne opnå et større velbefindende.
Den lille søde smagsprøve vil nemlig ikke optage særligt meget plads i din mave, men den vil alligevel indeholde den sukker, som udløser dessertens udvidelse af appetitten. Resultatet vil formentlig være, at du føler dig lidt mindre mæt og dermed bedre tilpas.
En svær balanceBalancen er imidlertid svær, for hvornår går man fra en smagsprøve til en egentlig dessert?
"Problemet er, at man ikke ved, hvornår man skal holde op med at
spise dessert. Bremsen for indtaget af kulhydrater sidder nemlig fem
meter længere nede, nederst i tyndtarmen," siger Berstad.
"Fedt, derimod, absorberes højt oppe og har dermed en højtsiddende bremse. Det gør, at man bliver overmæt. Spiser man for meget af den fede mad, brækker man sig. Dette er sikkert medvirkende til, at mange ikke tager på af fed mad," slutter Berstad.
Værd at tænke på her i den søde, søde juletid.

Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.