onsdag den 23. marts 2011

Her er din nye madpyramide

"Mest fra bunden og mindst fra toppen" gælder stadig, når den nye madpyramide viser os, hvordan vi sammensætter sund og varieret mad. Men ellers er der flyttet rundt på en del i FDB’s nye madpyramide.

Der er flyttet rundt på flere ingredienser i den nye madpyramide. Den helt store ændring er, at grøntsagerne er kommet ned i bunden – til det, vi skal spise mest af.
Frugterne ligger stadig i midten af madpyramiden. For selvom frugt er sundt, så skal vi have flere grøntsager i vores mad.

 - Mange af os tror, at hvis vi spiser seks stykker frugt om dagen, så er vores grøntbehov dækket. Men sådan er det ikke, for vi skal spise mindst 300 gram grøntsager hver dag og helst flest af de grove. Derfor er den vigtigste ændring i madpyramiden, at grøntsagerne er flyttet ned i bunden, der hvor vi skal spise mest fra, siger Joan Preisler, FDB’s specialkonsulent i sundhed.

En anden ændring er, at ris og pasta er flyttet fra bunden op i midten og derfor nu er adskilt fra kartofler, rugbrød og havregryn, der forbliver i bunden. Og så er der udelukkende fuldkornsprodukter i madpyramiden.

Sundhed begynder i kurven
Madpyramiden har siden FDB lancerede den i 1976 været populær og efterspurgt blandt voksne og børn, fordi den på en let og overskuelig måde viser, hvad vi skal spise mest og mindst af. Tal fra FDB Analyse viser, at 96 procent af danskerne kender den, blandt andet fordi den i 35 år har smykket væggene i klasseværelser og venteværelser.

 - Madpyramiden viser på en nem og overskuelig måde, hvordan man kan sammensætte sin mad på en sund måde i løbet af f.eks. en uge. Samtidig kan madpyramiden fungere som en indkøbsguide, så man husker, at man skal købe mange grøntsager og ikke så meget kød. Det man lægger i indkøbsvognen, er det, der ender i køleskabet og senere på tallerkenen. Derfor begynder det sunde måltid i butikken, siger Joan Preisler.

Madpyramiden og folkesundhed
Med den nye madpyramide vil FDB være med til at fremme folkesundheden og inspirere danskerne til at spise sundt, varieret og grønt. Derfor har FDB også udviklet madpyramiden.dk med et enkelt og inspirerende råvareleksikon med mere end 300 råvarer samt opskrifter og information om madpyramidens historie.

Madpyramiden vil fortsat hænge i klasseværelser og venteværelser landet over. Derfor vil alle skoler modtage to nye plakater i løbet af den næste måned. Desuden kan man møde madpyramiden i Coops butikker og på madpyramiden.dk

Officielle anbefalinger
Madpyramiden er udarbejdet på baggrund af de officielle anbefalinger. Det faglige grundlag for den opdaterede madpyramide er udviklet i samarbejde med blandt andet DTU, Fødevareinstituttet, Fødevareøkonomisk Institut, LIFE, Københavns Universitet og Nationalt Videncenter for Fødevarer og Sundhed.


Men kan alle spise efter den nye kost pyramide?
Der vil snart komme en artikel her på bloggen om at spise i forhold til din Metabolic Type/Stofskiftetype.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.