fredag den 3. september 2010

Sådan spiser du dig til en højere forbrænding


Gulerodens rejse gennem kroppen tager et døgn, mens de søde sager er borte på en halv times tid og du atter er sulten.

Det er vigtigt, at du opretholder forbrændingen længere ved at vælge ordentlig og nærende mad.
Såkaldte hurtige kulhydrater, som findes i slik og kager, bevirker, at mæthedsfølelsen kommer hurtigt, men aftager i lyntempo.

Mad, som indeholder langsomme kulhydrater, fx frugt, grøntsager, bønner og kornprodukter, giver en langsom og jævn stigning af blodsukkeret og giver derfor langtidsholdbar mæthedsfornemmelse. Vil du spise sundt, bør du basere din mad på langsomme og middelhurtige kulhydrater.
I det hele taget er det godt at spise rigeligt med fiberholdige grøntsager, som øger forbrændingen: Det kan ud over gulerødder være blomkål, broccoli, hvidkål, rødkål, kinaradiser eller rødbeder.

Også gode proteiner som magert oksekød, kalvekød, kylling, kalkun, fisk og skaldyr giver maven noget at arbejde med og øger dermed forbrændingen.
Her kan du se, hvor forskelligt de langsomme (guleroden og andre fiberrige grøntsager) og hurtige (slik) kulhydrater påvirker din krop:

Munden
Guleroden: Skal tygges godt, det giver mæthedsfølelse.
Slik og søde sager: Kan sluges i næsten hel tilstand og giver ingen mæthedsfølelse.

Mavesækken
Guleroden: Indeholder mange fibre og komplekse kulhydrater, som nedbrydes langsommere. Dette øger også mæthedsfølelsen.
Slik og søde sager: Nedbrydes allerede i mavesækken og omdannes til sukkervand, som ikke giver dig en mæthedsfølelse.

Tyndtarmen
Guleroden: Nedbrydes langsomt til enkle sukkerarter ved hjælp af enzymer. Kostfibrene nedbrydes ikke her, men giver en mæthedsfølelse, mens proteinerne nedbrydes til aminosyrer og vitaminer, ligesom mineralerne absorberes.
Slik og søde sager: Sukkeret absorberes på én gang, sådan at blodsukkeret og insulinet øges. Du vil få et sukkerkick, men du vil også hurtigt blive træt og sulten igen.

Tyktarmen
Guleroden: Kostfibrene brydes ned til korte fedtsyrer. Dette gør, at tarmfloraen opretholdes og modvirker infektioner, allergi, forstoppelse og tarmkræft.
Slik og søde sager: Nu er der intet tilbage af godbidden, så tyktarmen har ingenting at arbejde med - noget som kan føre til forstoppelse.

Det er vigtigt, at du opretholder forbrændingen længere ved at vælge ordentlig og nærende mad.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.